Πάρτι με το «μαύρο χρήμα»

Του Βασίλη Τζήμτσου

νεο-σδοε-παρασκηνιο-νουρΠάρτι” κάνουν οι επιχειρηματίες που …ξεπλένουν “μαύρο χρήμα” στην Ελλάδα, καθώς πολλούς μήνες μετά την κατάργηση του ΣΔΟΕ, δεν έχει συγκροτηθεί η αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση περιστατικών νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η τραγική ολιγωρία της κρατικής διοίκησης αποδείχθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην περίπτωση του νακρόπλοιου “Noor 1” καθώς αν και εκκρεμεί εδώ και περίπου 10 μήνες σχετική δικογραφία, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, το ΣΔΟΕ και ακολούθως η νέα υπηρεσία όπου μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες, οφείλουν να ελέγξουν που βρήκε τα λεφτά ο Μπουρδούβαλης για να οργανώσει τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο.

Ειδικότερα, να διερευνηθεί ποιοι έβαλαν τα χρήματα και που δόθηκαν τα χρήματα από την εγκληματική δραστηριότητα της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών.

Δέκα μήνες μετά, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην έρευνα, παρά το γεγονός ότι η πολύκροτη υπόθεση έφτασε στη Βουλή με την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αλλά και εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών, εταιρείες συμφερόντων του οποίου είχαν συναλλαγές με τον εφοπλιστή Ευθύμιο Γιαννουσάκη, επίσης καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το “Noor 1”.

Ακόμα και τώρα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και της εισαγγελικής έρευνας που ήταν σε εξέλιξη με πλήρη μυστικότητα, δεν …ιδρώνει κανενός το αυτί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα υπηρεσιακός παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων φέρεται να είπε σε προανακριτικό υπάλληλο να συνεχίσει την έρευνα από …Σεπτέμβριο, με την ελπίδα ότι θα συσταθεί κρατική δομή που θα είναι αρμόδια για τις έρευνες υποθέσεων που αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με απλά λόγια: 10 μήνες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, δεν υπάρχει καν αρμόδια υπηρεσία για να ψάχνει υποθέσεις …ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δηλαδή, πέρα από την υπόθεση του “Noor 1”, μπορού να …αλωνίζουν σε όλη την Ελλάδα επιχειρηματίες με χρήματα αμφιβόλου προέλευσης.

Κοινώς η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ατελείωτο …πλυντήριο μαύρου χρήματος!

Επίσης, είναι άγνωστο αν και πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι εμβασμάτων σε χώρες του εξωτερικού, ακίνητα Λονδίνου και φοροφυγάδες που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λιχτενστάιν.

Το ερώτημα τίθεται αμείλικτο: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα;

Αν ναι, γιατί οι δεν ερευνώνται πολύκροτες υποθέσεις, όπως αυτή του “Noor 1”.

«Πρόκειται για μία άθλια υπόθεση με δύο τόνους ηρωίνης και μυστηριώδεις θανάτους πολλών κρίσιμων μαρτύρων. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες τις υποθέσεις, ο ελληνικός λαός να μάθει και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν» είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 21 Ιουνίου.

Όμως κατά πόσο τα …λόγια θα γίνουν πράξη;

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» στις 22-7-2017

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑