Αναφορά σε βάρος Εισαγγελέα Πρωτοδικών στον Πειραιά!

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο;

Αναφορά σε βάρος Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από δικηγόρο επιχειρηματία, κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε το άρθρο 469 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με βάση το οποίο το ένδικο μέσο εκτείνεται και στους κατηγορούμενους που δεν το άσκησαν.

Η υπόθεση αφορούσε 8 λιμενικούς , 2 πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Ναυτιλίας και τους νόμιμους εκπροσώπους πλοίου το οποίο είχε κατασχεθεί αλλά οι κατηγορούμενοι κρατικοί λειτουργοί επέτρεψαν με υπηρεσιακό τους σήμα να αποπλεύσει.

Στο εδώλιο κάθισαν για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και ηθικής αυτουργίας στην πράξη συνολικά 11 κατηγορούμενοι. Όλοι, πλην ενός που είχε συνυπογράψει το επίδικο σήμα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΕΕΠ) και καθ’ ύλην αρμόδιος λόγω της υπηρεσιακής του θέσης, ο οποίος κατάφερε να απαλλαγεί δια βουλεύματος.

Στη δίκη που ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να έχει εφαρμογή το άρθρο 469 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο “αν στο έγκλημα συμμετείχαν περισσότεροι ή αν η ποινική ευθύνη ενός κατηγορουμένου εξαρτάται σύμφωνα με το νόμο από την ευθύνη του άλλου, το ένδικο μέσο που ασκεί κάποιος από τους κατηγορουμένους, ακόμη και όταν χορηγείται μόνο σ’ αυτόν από το νόμο, καθώς και οι λόγοι τους οποίους προτείνει, αν δεν αναφέρονται αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ωφελούν και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους”.

Με απλά λόγια: Οι συνήγοροι ζήτησαν να αθωωθούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που συνυπέγραφαν το επίδικο υπηρεσιακό σήμερα της ΕΕΠ.

Η Εισαγγελέως της Έδρας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά που απήλλαξε τον ένα κατηγορούμενο, παραπλανήθηκε.

Όμως ποιος ήταν πρόεδρος του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου; Ο μετέπειτα πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου, ένας αν μη τι άλλο εμπειρότατος δικαστής που τίμησαν με την ψήφο τους οι πρωτοδίκες του Πειραιά για την ανάληψη των καθηκόντων διοίκησης του Πρωτοδικείου…

Συνήγορος κατηγορουμένου υπέβαλε αναφορά κατά της Εισαγγελέως της Έδρας, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Μέσα σε 15 λεπτά οι τρεις δικαστές ομόφωνα απήλλαξαν όλους τους κατηγορούμενους.

Βέβαια, αν είχαν τα λεφτά για δικηγόρο θα είχαν προσφύγει και αυτοί στο Συμβούλιο και δεν θα είχαν ταλαιπωρηθεί στο ακροατήριο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα απονομής της Ελληνικής Δικαιοσύνης γενικότερα.

Οι νόμοι ισχύουν για όλους, αρκεί να πληρώνεις καλό δικηγόρο για να το επισημαίνει αυτό (σ.σ. ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους) και στους δικαστές…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΗΜΤΣΟΣ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» στις 6-5-2018

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑