«Έδιωξαν» ΑμΕΑ από την Alpha Bank με εθελούσια έξοδο

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

tzimtsos@gmail.com

Το απάνθρωπο πρόσωπο τους φαίνεται να έδειξαν οι υπεύθυνοι της τράπεζας Alpha Bank οι οποίοι προέτρεψαν εργαζόμενο με νοητική υστέρηση να υπογράψει έγγραφο εθελουσίας εξόδου και από τη μία στιγμή στην άλλη να βρεθεί χωρίς δουλειά μετά από 26 χρόνια αλλά και στο περιθώριο της κοινωνίας, καθώς η δουλειά του ήταν ο κύριος τρόπος κοινωνικοποίησης του.

Ο Θεόδωρος Καρτσιβάνης είχε προσληφθεί ως άτομο με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα με νοητική στέρηση το 1992, με βάση τις διατάξεις που προβλέπουν την πρόσληψη ΑμΕΑ.

Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόταν στο κεντρικό κτήριο της τράπεζας στη Λεωφόρο Αθηνών σε βοηθητικές εργασίες. Μετέφερε ή κατέστρεφε έγγραφα στη Διεύθυνση Υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων.

Όλοι οι συνάδελφοι του γνώριζαν ότι είχε νοητική στέρηση.

Και όμως. Τον περασμένο Ιούλιο, οι υπεύθυνοι του κεντρικού καταστήματος της Alpha όπου εργαζόταν, τον κάλεσαν να υπογράψει το έγγραφο συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο.

κινητοποιηση των αμεα εξω από την Alpha Bank
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατόμων με ειδικές ανάγκες και εργαζομένων έξω από το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank, ζητώντας την ακύρωση της «εθελούσιας εξόδου» του υπαλλήλου με νοητική υστέρηση που βρέθηκε στο δρόμο μετά από 26 χρόνια εργασίας!

 

Όταν την επόμενη στιγμή η μητέρα του και οι δικοί του άνθρωποι συνειδητοποίησαν τι είχε υπογράψει, ήταν ήδη αργά. Αν και επεσήμαναν ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι υπέγραφε, οι διοικούντες δεν έδειξαν καμία ανθρωπιά.

Μάλιστα όταν τις επόμενες ημέρες ο εργαζόμενος πήγε στη δουλειά του, έβαζαν τους άνδρες της ασφάλειας να του απαγορεύουν την είσοδο.

Τραπεζοϋπάλληλοι: Πιέστηκε και παραπλανήθηκε

Στο πλευρό του απολυμένου εργαζόμενου με νοητική στέρηση, είναι συνάδελφοι του εργαζόμενοι στην τράπεζα και ειδικότερα στη Διεύθυνση Υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων όπου υπηρετούσε ο Θεόδωρος Καρτσιβάνης.

Η διοίκηση του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank – Εμπορικής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει:

Ο εν λόγω συνάδελφος παρά το γεγονός ότι είχε προσληφθεί με βάση τις διατάξεις του Νόμου 1648 (για άτομα με ειδικές ανάγκες) πιέσθηκε, παραπλανήθηκε και οδηγήθηκε τελικά στην «εκούσια» υπογραφή για αποχώρηση χωρίς να συνειδητοποιεί ότι υπογράφει την απόλυσή του από την Τράπεζα και κυρίως χωρίς να γνωρίζει ότι δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης για λίγους μήνες!

Η απαίσια αυτή τακτική της εξώθησης συναδέλφων με λιγότερες πιθανόν αντοχές και αντιστάσεις στην ψυχολογική πίεση των ανωτέρων τους, όπως εφαρμόστηκε από την Δ/ντρια της Δ/νσης Υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων, την οποία απερίφραστα καταγγέλλουμε, πέραν του ηθικού μέρους καταρρίπτει βάναυσα και σκεπτικό του νομοθέτη που με τον διορισμό τέτοιας κατηγορίας συναδέλφων λάμβανε μέριμνα για την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή τους διασφάλιση”.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στην κυριακάτικη εφημερίδα ΜΠΑΜ που κυκλοφόρησε στις 4-11-2018

→ Διαβάστε άλλο σχετικό ρεπορτάζ στο directnews.gr που το έφερε στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση εδώ και ένα μήνα.

Συγκάλυψη από τα συστημικά media

Αντίθετα όλα τα μεγάλα media σιώπησαν. Στο βωμό του χρήματος (βλέπε διαφημίσεις), «θυσίασαν» τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας του εργαζόμενου ΑμΕΑ, των συναδέλφων του τραπεζοϋπαλλήλων και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ατόμων με ειδικές ανάγκες έξω από το κεντρικό κτίριο της Alpha Bank…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑